Wat is psychotherapie?
Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor mensen met psychische stoornissen en problemen. Centraal in de psychotherapie staat het gesprek tussen de psychotherapeut en de cliënt. De cliënt kan één persoon, een kind, een (echt)paar, een gezin of soms een hele groep zijn. Een psychotherapeut helpt de cliënt bij het begrijpen van zichzelf, omgaan met emoties, anders denken of anders omgaan met belangrijke contacten. Het doel van psychotherapie is om psychische klachten en problemen te doen verdwijnen, aanzienlijk te verminderen en dragelijk te maken. (Bron: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie, http://www.psychotherapie.nl/)
Psychotherapie is een gezamenlijke zoektocht naar waar het probleem “in de grond” over gaat. Samen zoeken psychotherapeut en cliënt naar de oorzaken van gedrag en de betekenis die daaraan gegeven kan worden, zodat de cliënt zich beter voelt en antwoord krijgt op vragen die de cliënt zichzelf stelt. Hoe er tijdens de therapie concreet gewerkt zal worden hangt af van zowel de denkrichting van de therapeut als van de mogelijkheden van de cliënt. Therapie zal dus noodzakelijkerwijze 101 gezichten hebben, of liever: zoveel gezichten als er mensen zijn. Tegelijk blijft het uiteindelijke doel toch steeds hetzelfde: hoe leer ik mijn echte behoeften onderkennen, hoe vind ik de middelen om in mijn leven en in mijn omgeving het beste van mezelf te maken? (Bron: Kern, centrum voor psychotherapie en relatievorming, http://users.skynet.be/kern/)
Psychotherapie is een wetenschappelijk vak dat binnen de geestelijke gezondheidszorg een eigen plaats inneemt, en vele verschillende vormen aanneemt. Zo zijn er individuele therapie, groepstherapie, klinieken waar mensen eens in de week naar toe komen, maar ook deeltijdklinieken waar mensen dagelijks heen gaan voor psychotherapie. Deze verschillende vormen van therapie hebben allen hun oorsprong in de wetenschappelijke stroming die men psychologie noemt. Voor een overzicht van de vele verschijningsvormen van psychologie klik hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Psychologie.